© Ed Vos
Waterkefir, een gezonde fris(se) drank
Door Ed Vos.
Een eeuwenlang bekend lekker en super gezond drankje dat eenvoudig zelf te maken is, komt weer steeds meer in de bekendheid. Waterkefir staat er om bekend vele lichamelijke en geestelijke klachten tegen te kunnen gaan.
Wat is waterkefir
Water-kefir zijn korrels ook wel water-kefir bloemen genoemd, die in een fermentatieproces met vruchten en suikers een uiterst heilzaam drankje opleveren. Het uiterlijk van de kefir korrels lijkt het meest op glaskristallen echter zijn ze zacht en eerder gelei achtig. De diameter varieert van enkele millimeters tot ca. een centimeter. Kefir is een micro-organisme dat wanneer het zich met fermentatie bezighoudt in volume toeneemt. Kefir bestaat uit bacteriën en gisten die in samenwerking (symbiose) met vruchten en suikers een voor de mens verrijkt drankje opleveren.
Wanneer het water kefir drankje bereidt is, is het licht alcoholhoudend en fris tintelend door de koolzuur die tijdens het proces ontstaan is.
Oorsprong van water kefir
Zoals met zoveel dingen laat de oorsprong ofwel de allereerste vermelding van het gebruik van de Kefir korrels zich niet traceren.
Wel bekend is, dat de oorspronkelijke bewoners van de Kaukasus het water kefir kenden en gebruikten. Hun kinderen dronken het als water. Leeftijden van over de 100 jaren werden er makkelijk bereikt zonder ziektes. Darmaandoeningen, maagklachten, TBC en kanker kwamen er niet voor. Het is voor zover bekend het enige volk dat een zo hoge leeftijd bereikte in volkomen gezondheid.
Waar helpt water kefir voor:
- bloedarmoede
- bronchitis
- candidas
- darm aandoeningen
- gal- en leveraandoeningen
- geelzucht
- hoge bloeddruk
- huidaandoenigen
- maag en darm aandoenigen
- ontstekingen van de luchtwegen
- ontstekingen van blaas en nieren
- verstoorde stoelgang
- zenuwziekten
- voor meer energie en levenslust
Bereiding van waterkefir
Voor 1 liter nodig: een weckfles of goed af te sluiten pot en een plastic zeef. Metaal tast de kefirkorrels aan. Doe in de weckfles:
Ook niet gedroogde vruchten als mandarijn, Grapefruit etc. kunnen toegevoegd worden. De gedroogde
· Werkwijze
· Doe alle ingrediënten in de weckfles, de citroen doormidden gesneden met schil, vooraf grondig gespoeld en bij bespoten citroenen (liever niet) buitenste schil afschillen. U kunt ook een halve uitgeperste citroen erbij doen. Roer 'n beetje zodat 'n deel v.d. suiker oplost. Helemaal oplossen hoeft niet, de rest lost vanzelf op. Sluit de weckfles en zet hem op een lichte plaats bv. de vensterbank maar niet in de zon, indirect licht is beter. Hoe lichter u en warmer u de pot zet, hoe meer de kefirkorrels aangroeien en hoe werkzamer de korrels worden. De korrels groeien het beste bij een temperatuur van 20 tot 28 graden.
·
M.b.t.
het afsluiten van de pot wordt nogal eens beweerd dat deze hermetisch afgesloten
moet zijn. Dat hoeft niet persé. U kunt ook het deksel op de pot laten rusten,
zonder dat de beugelconstructie het geheel luchtdicht afsluit. Gevolg zal zijn
dat de overdruk door koolzuurgasontwikkeling zijn weg naar buiten kan vinden.
Dit doet niets aan de kwaliteit af, hooguit zal er wat "minder prik" in de
kefirdrank aanwezig zijn.
Draag er wel zorg voor dat er geen stof of andere vervuiling in de pot kan komen
tijdens het rijpingsproces.
· Laat deze bereiding nu ongeveer 2 dagen, 48 uur, staan. Roer het geheel af en toe nog eens voorzichtig om, zodat u de korrels niet beschadigt. U merkt dat het koolzuurgehalte in de weckpot stijgt, zelfs zodanig dat kefirkorrels door opborrelend koolzuurgas naar de oppervlakte opborrelen. Een bijzonder schouwspel om te zien!
· Na 48 uur is de kefirbereiding klaar. Haal nu eerst de geweekte vijgen of andere vruchten uit de weckfles. Deze zijn verder niet meer bruikbaar want smakeloos geworden.Dan neemt u de gebruikte citroen en knijpt haar grondig uit boven een opvangbak met zeef. Gebruik hiervoor geen metalen zeef! Hier kunnen de kefirkorrels slecht tegen. Spoel de zeef even af.
· Dan giet u de rest van de kefirbereiding af boven de zeef. Citroensap en kefir worden zo tot een frisse drank gemengd, die in een gesloten fles of schenkkan bewaard kan worden. U kan de drinkbare kefirdrank het beste in de koelkast bewaren. De Kefirdrank is ongeveer één maand in de koelkast houdbaar.
· De kefirkorrels, die zich ruim vermeerderd hebben, spoelt u goed af onder stromend water. Zij kunnen meteen gebruikt worden voor een nieuwe bereiding.
Alle ingrediënten De drie stadia De start van het proces
Het fermentatieproces in volle gang Het kefir drankje is klaar De vermeerderde Kefir bewaren
De resterende korrels die u teveel hebt, kunt u bewaren in een aparte weckfles of pot met bronwater en wat rietsuiker, die u eveneens af en toe omroert. Indien u de kefirkorrels langer bewaart, moet u regelmatig het water verversen om de 3 a 4 dagen en nieuwe suiker toevoegen. Gebruik zo weinig mogelijk suiker in dat geval 20 gram op een liter. Daarna op een niet al te lichte/warme plaats bewaren. Bij voorkeur in de koelkast.
Nadat alle ingrediënten in de weckfles op pot zijn gedaan, kan deze afgesloten worden en gaat het fermentatieproces opm gang komen. Het is boeiend te zien dat de kefir korrels naar boven stijgen onder invloed van het zich vormende koolzuurgas, en dan later weer dalen als het koolzuur zich losgemaakt heeft van de kefirkorrels.
De oorzaak van deze beweging is gelegen in het feit dat de gist en de suiker vergisten, waarbij koolzuurgas en alcohol ontstaan. (De kefir drank is dan ook prikkelend fris en een weinig alcoholhoudend.)
De kefirkorrels vermeerderen tijdens dit proces in volume
Gelijktijdig vermeerderen de korrels zich. De kruimels nemen in de gistingsvloeistof door de sterke vermeerdering van de bacteriën en gist in grootte toe. Binnenin vormen zich als het gevolg van de vergisting koolzuurbelletjes. Deze kun je zien als heldere kern en die geven de klompjes drijfkracht. Door de koolzuurbelletjes gebruikte opwaartse kracht wordt de korrel gedeeld, waardoor de nieuw ontstane korreltjes weer naar de bodem zinken. De vermeerdering gebeurd in de eerste dag meer dan de daarop volgende dag en kan zo tot 100% groeien.
Deze extra korrels kunnen in de koelkast bewaard worden om eventueel weer aan anderen door te geven. De bewaarde korrels moeten wel regelmatig (om de ca 3 á 4 dagen) afgespoeld worden en in nieuw water met een weinig (biologische) suiker bewaard worden. Ca 20 gram suiker op een liter.
Goede bewaar resultaten heb ik zelf met potjes van ca 250 cc waar ik dan een klein biologisch suikerklontje aan toevoeg.
Aan de kefir drank worden zeer bijzondere heilzame kwaliteiten toegeschreven.
Naast een korte opsomming zoals ik in dit artikel gaf, is er nog veel meer
informatie op internet te vinden.
Ik ben geen arts of medicus. Ik geef slechts de mij ter ore gekomen informatie
door. Ik adviseer u uitdrukkelijk voor lichamelijke of andere problemen ten alle
tijden contact op te nemen met uw arts.
Na ruim 5 jaar zijn we nog maar eens een
keer met waterkefir korrels aan de slag gegaan. De onderstaande foto's maakte ik
bij mijn partner op 11-12-2016, die naast de oplossing met suiker en gedroogde
vruchten ook een beetje Kefir in een klein flesje tussen "orgonite stralers" had
geplaatst. We houden namelijk van experimenten! De korrels greoeiden enorm! Was
het de orgonite straler? sommige korrels werden wel heel groot!
Ik nam een kleine hoeveelheid van de korrels water Kefir mee naar huis. En ging er ook weer eens mee aan de gang. Ik had ca 100 cl meegenomen. Na 9 dagen had het zich enorm vermenigvuldigd. Het was 10X zo veel geworden!!! De volgende foto's zijn van 20 december 2016.
Voorraad weckfles van 1 liter, de werkoplossing in een weckfles van 1,5 liter.
En het proces gaat door! Op 12 januari, een maand
later heb ik een groot vergiet vol. (Plastic want waterkefir houdt niet van
metaal)
Ik verdeel de voorraad kefir over 3 weckflessen van een liter.
Ht volume neemt met de dag toe! (zie onderstaande foto's)
Op 30-04-2017 stuurde mjn vriendin me de onderstaande foto. De kefir komt uit dezelfde blijkbaar gezonde partij. Bij mij groeit de Kefir razendsnel uit. Mijn vriendin daarentegen heeft minder aangroei, maar heeft wel zéér grote korrels
Daar de waterkefir zich supersnel vermeerdert, wil ik de
kefir korrels graag met anderen delen.
Heb je interesse, stuur me dan een
berichtje via mail door op de onderstaande "Kontakt" link te klikken.