www.edvos.nl

 

 

Zandcirkel op de Dam in Amsterdam

Door Ed Vos

 

Op 31 oktober 2009 heeft Richard van Rijswijk in samenwerking met Frontier magazine en bookshop een zandcirkel aangelegd op de Dam in Amsterdam. Voor deze unieke locatie, in het centrum van Amsterdam en van onze Nederlandse samenleving, werd gekozen als onderdeel van het een week later te houden Frontier symposium in hotel Krasnapolsky (Foto 1), eveneens aan de dam gelegen.

De aanleg van de formatie zou ca 10.00 uur van start gaan, en naar schatting ca. 12.00 uur of 13.00 uur klaar zijn. We hadden toestemming tot 16.00 uur, dan moest alles weer weg zijn

De voorbereidingen vonden al vanaf ca. 8 uur plaats. Op de dam werd eerst een plasticfolie neergelegd. Door de wind die er op dat moment stond was dat niet eenvoudig. Met allerhande attributen werd de folie zo goed mogelijk op zijn plaats gehouden. Tegen 10.00 uur kwam de vrachtwagen met het zand. Eerst werden er hoopjes zand op de folie gelegd om deze of zijn plaats te houden. Daarna werd de volledige lading zand gelost.

De formatie die aangelegd zou gaan worden werd eerder in 2005 in Anloo aangelegd. Zandcirkel 4 die destijds de titel ‘interdimensionaal evenwicht’ meekreeg. Hieronder in het kort de uitleg van deze bijzondere code

 

“De energie van deze op het eerst ogende Ying-Yang-achtige formatie maakt het mogelijk verschillende werkelijkheden tegelijkertijd voor je te openen en deze vervolgens te kunnen waarnemen vanuit één centraal punt. Het gaat in deze dus niet om de dualiteit, welke de vorm van de formatie misschien wel doet vermoeden, maar juist om de focus vanuit één gezichtspunt en tegelijkertijd alles te kunnen overzien. Als je vanuit dit (midden)punt leert kijken kan je elke situatie vanuit je eigen Meesterschap gaan bekijken. Dit resulteert dat je veel minder ‘ruis op de lijn’ heb zitten en je dus onvoorwaardelijker en zuiverder naar je eigen en andermans handelingen kan leren kijken vanuit een Hoger perspectief. Door het overzien van deze grote lijnen komt jouw bewustwordingsproces veel sneller en constanter op gang omdat het niet door emotionele ruis kan worden geblokkeerd.”

 

Al vaker had ik meegeholpen met het aanleggen van zandcirkels. Doorgaans in natuurgebieden. De ervaring op de Dam echter was een heel bijzondere. Midden in een stad een formatie aanleggen, en wel in het kloppend hart van Nederland is wel heel speciaal. Natuurlijk hadden we veel bekijks. Ook waren er diverse kunstenaars op de dam met hun karakteristieke uitdossing, en reden trams en bussen af en aan. Muzikaal werd het een en ander opgeluisterd door een doedelzakspeler.

Toen de formatie zo ongeveer voor de helft klaar was, was een enorme toename van de energie voelbaar.

Heel bijzonder was ook dat de formatie voor het paleis op de dam (foto (9) aangelegd werd, met op de achtergrond het nationaal monument (foto 4) , hotel Krasnapolsky (Foto1) en de Bijenkorf (foto 4).

Het leuke was ook dat er ook kinderen enthousiast deelnamen aan het aanleggen van de formatie. Daarnaast waren er natuurlijk de nodige vrienden en bekenden uit de esoterische wereld.

Al met al een heel bijzondere dag waar de deelnemers met veel genoegen aan terug zullen denken.

 

Graag bedank ik Richard van Rijswijk en Frontier Magazine voor dit unieke project op de Dam in Amsterdam.

 

 


Foto 1: Het plasticfolie wordt neergelegd
 

Foto 2: Eerst een beetje zand om de folie op zijn plaats te houden
 
Foto 3: En dan de rest van het zand
 
     

Foto4: Het interview van NOS medewerkers met Richard. Ze filmden de hele aanleg.

Foto 5: Nog wat handenarbeid
 

Foto 6: De formatie vordert.
 
     

Foto 7: De activatie
 

Foto 8: Kinderen hielpen ook mee
 

 Foto 9: Dit alles vond plaats pal voor
het paleis op de Dam
 
Foto 10: Het eindresultaat
 

 


Home

© Ed Vos