www.edvos.nl

 

Orgaandonatie 2

Door Ed Vos Mei 2014

Reeds eerder schreef ik een artikel over orgaandonatie in het blad "Spiegelbeeld". Dat was in 2012.
Het staat ook integraal op deze website. Naast mijn artikel, staan er ook artikelen van derden op, die beslist de moeite van het lezen meer dan waard zijn. U vindt de pagina met artikelen
HIER .

Waarom dan nogmaals aandacht aan de orgaandonatie materie geven wanneer er een duidelijk artikel op deze website staat?

In de week van 12 - 19 oktober is er weer een donorweekOngeveer  5 maanden na het schrijven van dit bericht.

Korte tijd voordien zal de Nederlandse  overheid, zoals elk jaar weer, een kostbaar media offensief openen, om zoveel mogelijk mensen over de streep te halen, zich te laten registreren als orgaan donor.
Bij belangrijke keuzes dient elke burger een goede afweging te moeten kunnen maken op grond van volledige informatie. En daar schort het helaas aan!
Velen willen graag dat ELKE BURGER een weloverwogen keus kan maken betreffende orgaandonatie. Helaas zijn diegenen die je GOED EN VOLLEDIG willen informeren allemaal vrijwilligers, en staat er niet het grote kapitaal van de overheid achter. Zij geven je die informatie belangeloos, omdat het hun passie is, dat je een keuze weloverwogen kunt maken. Of dat nu JA of NEE is. De keus is aan jou!

Welke beslissingen je ook neemt, je gaat altijd zorgvuldig te werk, en zet de voors en tegens tegen elkaar af.

Dat doe je immers ook met allerlei andere zaken:

-  Zal ik die brommer, auto, dat  huis kopen, kan ik het wel betalen?
   En wat zijn de consequenties? Wat moet ik er voor laten staan?

- Ik wil graag met vrienden dat weekendje aan het strand doorbrengen, maar er zijn een aantal verplichtingen die ik dat weekend heb.

- Mijn ouder, cq grootouder is hulpbehoevend, en wil ik hem haar graag als mantelzorger ondersteunen.

- Ik zou graag een hond in huis nemen, maar zit er dan wel vele jaren aan vast, en moet hem 3x per dag uitlaten.

- We zouden graag kinderen willen "krijgen". Maar daar zit je dan wel je hele leven aan vast.


En zo zijn er steeds beslissingen waar we voor komen te staan. Grote en kleine keuzes die we ons hele leven door dienen te maken. Beslissingen die we nemen door alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen.

Vanzelfsprekend betrek je vooral bij de grotere, soms onomkeerbare keuzes, alle informatie die je kunt krijgen en je ten dienste staan om een verantwoorde afweging te maken.

Hoe wonderlijk is het dan te zien dat de overheid ons waar het orgaandonatie betreft zo onvolledig voorlicht? Ons ogenschijnlijk bewust informatie achterhoudt!!!!!!!!

Ons een keuze opdringt zonder ons goed teinformeren! Hoe kunnen we de voors en tegens zorgvuldig tegen elkaar afwegen wanneer ons slechts de halve waarheid, de halve realiteit van orgaandonatie voor gespiegeld wordt?

 

Eenzijdige overheids informatie in de (social) Media

Op de website www.jaofnee.nl bestaat de mogelijkheid je on-line te laten registreren. Wanneer je het woord "orgaan donatie" in een zoekmachine invoert, kom je gegarandeerd op deze website terecht.

In het voorjaar van 2012 zag de homepage van deze website er als volgt uit:

Weliswaar gematigd, met verwijzingen naar "Ja / Nee" donatie".   Wel boven rechts de icoontjes om de pagina te delen op facebook en twitter. Ook kun je de pagina "leuk" vinden (Liken)
Nee donatie" kwam niet aan bod op de overige overheids websites.

Nu, mei 2014 ziet de homepage er heel anders uit:

      

Klik je dan op het roze vlakje rechts dan ga je naar je eigen pagina. Ik heb bij www.jaofnee.nl geen eigen pagina! Het gevoel bekruipt me dat ik door deze site, de overheid dus, in de maling genomen wordt. Toch maar even klikken. Je gaat dan naar "Je eigen pagina". Dat wil zeggen dat je op jouw facebook pagina komt en grappige panklare berichten tegenkomt warmee je je vrienden in de maling kunt nemen. De onderwerpen betreffen dan allerdaagse dingen die niets met orgaandonatie te maken hebben. Misleidend dus. Ongetwijfeld krijgen jouw facebook vrienden dan een wervende tekst erbij te zien om vooral voor orgaandonatie te kiezen.......

Het gebruik van mainstream media zoals TV is vanzelfsprekend een enorm goed (want indringend) medium om het "grote volk" te bereiken. Maar dan wel met VOLLEDIGE informatie.

TV UITZENDING IRENE MOORS

In 2013 werd voorafgaande aan de Donorweek een programma verzord door Irene Moors. Irene ken ik als een goede vakvrouw op het gebied van programma's maken. Helaas is ze blijkbaar ingehuurd geworden vanwege haar kwaliteiten als TV presentatrice.
Betere promotie voor orgaandonatie "Ja", kun je niet hebben. Helaas had ze geen inzicht in het volledige gebied van de orgaandonatie. Overduidelijk was ze niet op de hoogte van de volledige informatie omtrent orgaandonatie.
Ik maak me sterk dat wanneer ze volledig geÔnformeerd zou zijn, ze aan een dergelijke propaganda voor orgaandonatie niet mee gewerkt zou hebben.

 

Klik op de foto voor de uitzending

 

 

Dood is dood stelt ze, en heeft alle vertrouwen in de artsen die "de dood" klinisch vaststellen.

 

Enige punten ter overweging:

 

Het is geenszins mijn bedoeling iemand "Ja" of "Nee" te laten kiezen m.b.t. het registreren in het donor register.

Belangrijk is wel DAT u zich laat registreren. Hetzij als Ja, hetzij als Nee. Dan is duidelijk wat u wil, en ligt het vast.
Bij niet registratie laat u de nabestaanden kiezen in een voor hen doorgaans traumatische situatie. Dat zou je je nabestaanden niet aan willen doen.

Ik wijs u graag op de website www.nationaledonorweek.nl waar u een schat aan informatie zult aantreffen.

 


Home

© Ed Vos

 kontakt